Wat is het verschil tussen een verwerkingsverantwoordelijke en een gegevensverwerker?

De GDPR verdeelt organisaties die persoonsgegevens verwerken in 'verwerkingsverantwoordelijken' en 'gegevensverwerkers'.

Een verwerkingsverantwoordelijke is de entiteit die de doeleinden, voorwaarden en middelen voor gegevensverwerking bepaalt en hij vertelt de verwerker wat deze met de gegevens moet doen. De gegevensverwerker is de entiteit die de persoonsgegevens verwerkt in naam van de verwerkingsverantwoordelijke en conform diens instructies. Verwerkingsverantwoordelijken moeten de beginselen van de GDPR naleven, inclusief transparantie en rechtmatigheid van de verwerking. Gegevensverwerkers moeten handelen volgens de instructies van de verantwoordelijke en de gegevens beveiligen.

Brussels Airlines is een verwerkingsverantwoordelijke voor diverse processen rond persoonsgegevens, zoals voor haar grootste opdracht, namelijk het uitvoeren van de vluchten die door haar passagiers geboekt zijn wanneer die boeking rechtstreeks bij Brussels Airlines gebeurde.

Als een betrokkene een vlucht bij Brussels Airlines heeft geboekt via een reisagent of een ander bedrijf, dan zijn zowel het bedrijf als Brussels Airlines afzonderlijke verwerkingsverantwoordelijken.


Hebben we jouw vraag beantwoord?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)